Mot

Verhaal door René van Densen“Ik geef niet meer dan een tientje, knikker,” bromt de Opperpater. Hij wil mijn nog te verschijnen nieuwe boek wel, maar dan “tegen een vriendenprijsje”. Ik zeg dat iederéén een vriendenprijsje krijgt. Ik kom met mijn boekjes doorgaans amper uit de drukkosten. En dan leveren al mijn eigen geïnvesteerde uren dus nog niks op. “Ja, dat is niet slim, knikker,” zegt de Opperpater. Hij zegt dat ik wel een biertje “on the house” mag. Als hij terugkomt uit de keuken, is hij dat echter alweer vergeten en reikt hij een van mijn zelf meegebrachte biertjes aan.

Een mot fladdert in paniek rond in Club P. Het is een flinke mot en hij zwaait in grote paniekerige cirkels. We verschuilen ons beiden onder tafel. De mot beukt boeken van de plank, vazen om, foto’s uit hun lijst. Het is een kabaal van jewelste. De Opperpater vloekt dat hij zijn bier vergat mee te nemen onder tafel. Zijn sigaret heeft hij wel nog vast. We wachten tot de mot zichzelf verbrandt aan de staande lamp. Dat doen ze altijd. Ze kamikaze-cirkelen rond de lamp en uiteindelijk péts, mot dood. Deze mot blijft echter nog flink panikeren. Overal rondom ons klinken brekende voorwerpen.

De Opperpater zegt dat ik de mot moet vangen en er geld mee moet proberen te verdienen. Hij zegt dat hij nog nooit zo’n grote mot heeft gezien, knikker. Dát willen de mensen zien. En dan loop je helemaal binnen, zegt de Opperpater. Kun je die boekjes voor de grap blijven doen en voor een vriendenprijsje aan je vrienden verkopen, zoals de Opperpater, zegt de Opperpater. Hij neemt een stevige trek van zijn sigaret en duwt die uit in het tapijt. Je kunt echt steenrijk worden als je die mot vangt, dat geloof ik echt, herhaalt hij. Ik durf daar vijftigduizend euro om te wedden. Behalve als je er niet rijk van wordt he, voegt hij haastig toe. Ik zeg dat de Opperpater een opportunist is. Een rásopportunist, herhaalt hij trots wat tegenwoordig bijna al zijn vrienden over hem zeggen. Het siert hem wel.

Share Button

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.