Droef

Naast Poëzie Met De Hoed is René ook mede-organisator van Droef.Gent, het unieke (cultuur)Podium Voor Pessimisme. Dit is niet noodzakelijk zware kost of deprimerend: de organisatie van Droef gelooft dat kunst niet als hoofdeigenschap gezelligheid hoeft te hebben. Naar onze smaak voorzien al voldoende evenementen en podia in dergelijke ‘gezellige’ kunst en mag er best ook een plek zijn voor wat meer melancholie, waar geen sfeerbewakende presentator rap over ontroerende teksten heenlult, en waar de bezoeker heus zelf wel mag bepalen met welk gevoel hij naar huis gaat. Daarom is op Droef dus ‘ruimte voor pessimisme’.

René startte met enkele mensen de eerste Droef op 13 juli 2017, op de vooravond van de Gentse Feesten. In het jaar eropvolgend zouden al een kleine tiental edities meer volgen met een keur aan dichters, muzikanten, comedians, acteurs en performance artists. Vaak in bevreemdende samenwerking of unieke theatrale context. Omdat de groep vrijwilligers die dit podium organiseert, zelf er eigenlijk te weinig tijd voor heeft, wordt bovendien iedereen die zelf een editie wil organiseren (ook binnen een eigen collectief of organisatie) gewoon uitgenodigd dit te doen. Zolang het basisconcept (Podium voor Pessimisme) gerespecteerd wordt, telt het mee als volwaardig Droef!

Meer informatie: Droef.Gent

Edities waarbij René zelf ook optrad:

 • Droef 1.0

  Donderdag 13 juli 2017 | 21u00
  Op deze legendarische eerste editie gaat natuurlijk vanalles mis. Het programma begint veel te laat en gaat veel te lang door, de livebeelden die via Facebook werden uitgezonden zijn daarna kwijtgeraakt, ga zo maar door. Maar de eerste editie van Droef was een feit, en meteen de presentatie van Renés dichtbundel “Luisterend En Stuimig”. Het café waar deze editie georganiseerd werd, werd kort erna verkocht, maar onder dezelfde naam is het elders heropend (en ja, er is ook op de nieuwe plek inmiddels een editie van Droef geweest). Locatie: L’Enfant Terrible, Bij Sint-Jacobs 13, Gent

 • Droef 2.86 – Maximum Overdroef

  Donderdag 19 oktober 2017 | 21u00
  René waagt zich op deze krankzinnige editie van Droef aan een experiment: hij laat een bevriende auteur,
  zonder vooraf enige afstemming of afspraak, een tekst schrijven die achter hem geprojecteerd wordt terwijl hij zijn voordracht pleegt. Het publiek lacht, René weet niet waarom: is het om zijn eigen teksten of om zijn achtergrond ? Het experiment behoeft verfijning, maar in de toekomst zal René dit concept wellicht nog eens herhalen. Locatie: The Cover, Vrijdagsmarkt 26, Gent.

 • Droeffier – Besloten 4ing

  Vrijdag 8 december 2017 | 21u30
  Op een geheime locatie blikt de totale Droef.Gent crew terug op een bijzonder half jaar sinds de start van dit initiatief. Bijna iedereen komt nog eens optreden, waaronder René. Saillant detail: hij is een van de laatsten in het programma en de spanningsboog bij het publiek is onderhand wel op, dus leest hij enkel de titels van zijn gedichten voor tot ze zwijgen. Tot zijn verbazing moet hij daardoor zowaar toch nog enkele gedichten voorlezen, maar het grootste deel van zijn set ligt tussen het gemorste bier op de vloer.

 • Droef Aid – Dag 2

  Vrijdag 11 mei 2018 | 21u15
  Droef gaat ambitieus drie dagen op een rij een mini-festival organiseren binnen het BOM-Festival dat De Vieze Gasten organiseren in de wijk Brugse Poort. Temidden van dit spektakel is er gelukkig ook dus ruimte voor pessimisme, en, op dag twee, zelfs voor René. Bovenverdieping Trafiek / Pierkespark Brugse Poort (Bij De Vieze Gasten) / Gent