Plotseling is er geen maandag. Althans, plotseling: dat klinkt iets teveel alsof dit plotmatig plaatsvindt. Het is meer deus ex machina onverwacht. Althans, deus ex: ook dat is teveel eer. Het is meer alsof iemand even vergeten is waar de maandagen opgeborgen zijn, of even deze dag vergeten is in de rij van komende dagen te plaatsen. Gewoonweg bam, geen maandag. Een rommelig begin van de week, al met al. Je zou hier toch een maandag verwachten, maar ho maar. In geen velden of wegen is er een maandag te bekennen.

Eerst wat bevreemd, maar daarna vrolijk, nemen de mensen dit voor kennisgeving aan. Hoera, geen maandag ! Er is aanvankelijk een feestvreugde in de straten. Slingers, confetti, zelfs vuurwerk. De politie weet niet of ze daar iets aan moeten doen, aangezien deze ontbrekende dag geen houvast aan hun juristrictie geeft. Uiteindelijk steken ze zelf maar wat vuurwerk mee af, om in ieder geval wat aan veiligheid te doen. Ook van, eh, daag, is zij uw beste vriend. Bekeuringen blijven ook even uit: geen man of vrouw in het blauw weet wat te schrijven bij de datum. Al snel staan de straten volgeparkeerd, maar dat maakt toch niemand uit. Het is volledig onduidelijk of iemand moet werken of niet. Iedereen zit met biertjes op schoot in de zon.

Maar dan begint de onzekerheid te knagen. Komt er wel een dinsdag ? Is de week gestart ? Krijgt men wel betaald ? En wie bevoorraadt het bier dat we opdrinken ? Van paniek beginnen mensen door elkaar heen te schreeuwen. De politie zwaait met gillende keukenmeiden en vuurpijlen maar krijgt de boel niet geluwd. Al snel vormt zich een meute. De protestborden steken zich razendvlug boven de menigte uit. Men eist hun maandag terug ! In grote stoet trekt men naar elk regeringsgebouw. Maandag, maandag, maandag, scanderen ze ! De overheidsmensen zweten het uit. Hoe herstellen we de maandag ? Enkele geleerden dienen zich aan en weten met een geheim apparaat de status quo te herstellen. Plotseling is er weer een maandag. Opgelucht leest iedereen dit verhaaltje. Lacherig wordt het onderling doorgestuurd: stel nou, dat er geen maandag was ! Pas rond middernacht wordt men weer voorzichtig. Wat nou als er geen dinsdag komt ?

Share Button

Door Rene van Densen

Schrijver, dichter en mafkees René van Densen publiceert niet alleen op internet. Er zijn ook boekjes van hem te koop in zeer gelimiteerde oplagen (en hij doet niet aan tweede drukken).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *