Verhaal door René van DensenAls ik ’s ochtends even mijn ziel uitlaat, staat de straat er vol van. Overal. Ze staan maar wat te staan. Mannen in pakken. Sommige mannen dragen maar een half pak – een keurig colbert met hemd en stropdas boven, maar een spijkerbroek onder. Anderen in vol ornaat. Strijkvouw in de pantalon. Sommige hebben krijtstreepjes. Niet van die lijnen die de forensische dienst trekt rond een lijk. Ik bedoel van die witlijntjes in de stof van hun pak. Die de bedoeling zijn. Zeg maar. Het staat duur en statusrijk, naar het schijnt. Van die poehpoehstreepjes. Die een bepaalde mate van autoriteit uit moeten stralen. De drager dezes weet wat hij zegt, want hij heeft witte lijntjes op zijn pak. Allen staan ze stram en officieel.

Bij nadere inspectie staan ze allemaal op speciaal aangegeven cirkels. De cirkels zijn op de grond getrokken. Ze zijn over de hele straat verspreid. Nogal willekeurig. Dan valt het kwartje. Ach, natuurlijk, denk ik. Het zijn standpunten. Hier een standpunt, daar een standpunt. Toe maar. Het wemelt ervan, zo op één oogopslag. Even bewonder ik het uitzicht. Het gebeurt niet elke dag, dat je zoveel standpunten ziet. Het merendeel van de tijd is het behoorlijk standpuntloos in ons landje. Maar vandaag zijn ze er, en ik kan dat niet ontkennen. Ik vraag wat de mannen hier zoal komen zoeken. We zoeken niet, zegt er eentje. We vínden. De rest knikt instemmend.

Zo staat er dus een colonne mannen erop los te vinden. Ik zoek er verder maar niks achter. Morgen is alles weer normaal, denk ik. Ik vraag of ik een foto mag nemen met één van hen. Dat is niet zeker, zeggen ze voorzichtig. Wij vinden – jahaaa, wij vínden – het zelf heel leuk als u het doet, maar anderen vinden het onkies. Het is een moeilijke kwestie om een standpunt over in te nemen. We weten vrij zeker dat er wel een standpunt over bestaat, maar we hebben het nog niet gezien, meneer. Natuurlijk hebben we ook helemaal geen gelegeheid om te zoeken. We kunnen immers niet van ons eigen standpunt af. Dus als u voor ons een oogje open kunt houden of daar nog een mooi standpunt over beschikbaar is, ergens, dan vinden wij dat toppie. Goedendag, meneer.

Share Button

Door Rene van Densen

Schrijver, dichter en mafkees René van Densen publiceert niet alleen op internet. Er zijn ook boekjes van hem te koop in zeer gelimiteerde oplagen (en hij doet niet aan tweede drukken).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *