Verhaal door René van Densen“Ik weet wel wat,” fluisterde de stem. “Kom mee.”

Ik heb helemaal geen zin om mee te komen. Uiterst functioneel zit ik te kniezen. Dat maar een handvol mensen mijn teksten leest. En waar ik het dus allemaal voor doe. Het heeft me alle zin ontnomen – vandaag, maak u niet ongerust – om te schrijven. Buiten schijnt er immers weer. En er zijn beelden op televisie. En naast schrijven staan er ook andere dingen op het programma. Schrijven is sowieso stom. Zit je daar. Tikkerdetik. Pauzemomentje. Staren in de verte. Hoofd terug. Tikkerdetik. Het is stierlijk vervelend om naar te kijken, en stierlijk vervelend om te doen. Dus nu even helemaal geen zin.

“Ik weet wel wat voor je om over te schrijven,” zegt de stem. “Ik heb wel een leuk ideetje voor je.” Ik zucht. “Je mag het idee zomaar gratis en voor niets hebben, echt waar,” zegt de stem. “Mijn neef schrijft trouwens ook, ken je hem toevallig ?” In de hoop snel van het gesprek af te zijn, volg ik de stem. Hij leidt me de straat uit en het hoekje om. Afvalcontainers van de flat. Ja, én, vraag ik. “Kijk dan,” zegt de stem. Ik kijken. Kerstboom. Naast de andere troep. Goh. “Een kerstboom !” Ja, dat zie ik. “Jamaar… een kérstboom !” Nogmaals, dat zie ik. “Vers weggegooid !” Dat zal dan wel. “In eind méi !” Okee, het is misschien een wat gekke timing, maar dan ?

“EEN KERSTBOOM !” Je hoeft echt niet te schreeuwen hoor. Wat moet ik hiermee ? “Waarom zou iemand nú een kerstboom wegsmijten ?” Weet ik veel. “Heeft die een half jaar in de woonkamer gestaan ?” Wie weet. “Of stond deze in een berging en heeft de eigenaar een nieuwe geliefde die per se de boom weg wou hebben ?” Kan. “Misschien heeft de eigenaar een nieuwe gekocht – nogmaals, in eind méi. Nu zijn ze wel héél erg in de aanbieding waarschijnlijk.” Was dit het ? “Was wat het ?” Was dit nou het wat dat je voor me had ? “Ja – is dit niet goud, dan ?” Nou nee. Het is gewoon een kerstboom. “Jamaar… in méi !” Ik ga weer naar binnen hoor. “Een kerstboom !!!” Dit is de laatste keer dat ik naar jou luister.

Share Button

Door Rene van Densen

Schrijver, dichter en mafkees René van Densen publiceert niet alleen op internet. Er zijn ook boekjes van hem te koop in zeer gelimiteerde oplagen (en hij doet niet aan tweede drukken).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *