Verhaal door René van DensenNeuriënd loopt de economie over straat. Ik zwaai naar hem. Hij zwaait enthousiast terug. We kennen elkaar wel. Niet dat we heel veel met elkaar te maken hebben; laat ons elkaar goede kennissen noemen. De economie en ik zijn zwaai-kennissen.

Ooit vertelde een collega van vroeger mij dat hij een hoi-kennis had. Elke dag kwam hij dezelfde man tegen, onderweg naar het werk. De andere man waarschijnlijk ook, maar dat wist mijn collega dus niet zeker. En dan zeiden ze even hoi. De collega had geen idee of de man kinderen of kopzorgen had. Wat zijn lievelingskleur of zelfs zijn naam was. Waar de man woonde. Hij wist maar één ding: komen we elkaar tegen, dan zeggen we hoi. En dat deed hij. En de andere man ook. Misschien zijn ze ooit meer dan hoi-kennissen geworden. De economie en ik kennen elkaar wel beter dan dat. We zwaaien de zwaai van ons kent ons.

Ik steek de straat over en vraag hem hoe het gaat. Goed hoor, zegt hij monter. Het ging even wat minder, maar ik ben er weer helemaal bovenop. Goed man, zeg ik. Hij knikt en zegt dat alles goed komt. Hij heeft een plan, zegt hij. Oh, vraag ik ? Ja, zegt hij glunderend: mijn nieuwe plan gaat uit van dat mensen heel veel dingen willen kopen. Dat willen ze al decennia, dus dat is een goede aanname. Weet je dat wel heel zeker, vraag ik. Ja hoor ! roept de economie enthousiast. Er zit veel leven in de economie. Toch meer dan de vorige keer dat ik mijn zwaai-kennis tegenkwam.

Wat nou, opper ik voorzichtig, als de mensen niet zo graag meer heel veel dingen willen kopen. Heb je daar ook rekening mee gehouden ? Nou… nee, zegt de economie. Maar waarom zouden ze niét graag heel veel dingen willen kopen ?? Iedereen wil toch kopen, kopen, kopen ? Gekkie, zegt hij, en geeft mij een speels stompje tegen mijn schouder. Maar stel he, zeg ik nogmaals. Beeld het je eens in, wat blijft er dan nog van je plan over ? De economie valt even stil en denkt na. Dan trekt hij wit weg. Voor mijn ogen stort de economie op straat in. Zul je zien dat het nou weer mijn schuld is.

Share Button

Door Rene van Densen

Schrijver, dichter en mafkees René van Densen publiceert niet alleen op internet. Er zijn ook boekjes van hem te koop in zeer gelimiteerde oplagen (en hij doet niet aan tweede drukken).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *