De vijver


Verhaal door René van DensenDe boze man stichtte een vijver. Zijn vijver was niet volledig naar zijn zin. Hij had er allemaal vissen in gezet, maar de vissen bezongen niet de glorie van het bouwen van de vijver. Tot groot sjacherijn van de vijverman.

Eerst begon hij met twee vissen. Hij verwachtte van beide vissen dat die heel blij zouden zijn met zijn vijver, maar ze zwommen maar wat. Dat was niet het idee. Dus smeet hij ze in een ander vijverdeel met andere vissen. Voortplanting. Ook niet het plan. De vijverman werd bozer. Hij schreeuwde naar de vissen dat ze zijn glorie moesten bezingen, maar dat deden ze niet. De vijverman sloeg met een netje op het water, maar de vissen vluchtten hooguit in alle richtingen. Een buurman zei voorzichtig dat het maar vissen waren. Toen verzoop de vijverman de buurman. Leef maar bij de vissen, dacht de vijverman. De vissen gingen door met leven.

De vijverman zette een reusachtige karper in zijn vijver. Hij dacht, als die een vis opvreet, en ik red die, dan bezingen ze me. Maar dat was niet zo. Toen zette hij een vis apart van allle andere en keek of die vis trouwer werd. Ook al niet. Er was een soort toren in de vijver. Die smeet de vijverman om. Niks. Hij smeet een zooi sprinkhanen in het water. Ook niks. Hij zette een scheidingswand in de vijver. Geen vis volgde hem. Ze zwommen vooral weg.

Op termijn was de vijverman het beu. Hij dook met zijn gezicht in het water. Hij zag vissen. Op zijn niveau. Maar ze waren bang van hem. Hij brrrrijweuwoelwellllelde een keer met zijn wangen. De vissen zwommen weg. De vijverman zuchtte. Het valt niet mee, zo’n vijver, zei hij tegen de verdronken buurman. De buurman gaf geen kik meer. De vijverman dacht, misschien moet ik ze in hun eigen sop gaar laten koken. Dat deed hij dan maar. Hij zette twee accu-punten op de vijver. Alle vissen kwamen bovendrijven. De vijverman was tevreden. Ze hielden niet van hem, maar het deed er niet meer toe. De vijver was kapot.

Share Button

2 thoughts on “De vijver

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *