Verhaal door René van DensenDe zon schijnt, maar dat maakt het enkel erger voor de tragicus. Hij staart naar het biertje dat ik hem gaf, uit medelijden. De tragicus zucht. Hij klaagt dat het biertje lauw is, en dat dat weer typisch is. Dan staart hij met toegeknepen ogen naar de zon. Daar komt ongetwijfeld dit jaar nog huidkanker van, meent de tragicus. Het is althans wel de verwachting. Ik zeg niet veel. De tragicus doet zo goed zijn best, dat ik het niet wil verpesten door een beetje mee droevig lopen te doen. Je moet een vakman wel de eer van zijn beroep laten.

Ik vraag hoe het erbij staat in de wereld van tragici dezer dagen. Of ze een beetje rond kunnen komen. De tragicus schudt het hoofd. Er zit geen geld in tragiek, meent hij. Veel tragici haken daarom af, en worden dramaticus of humorist. Dat is zo makkelijk, verzucht de tragicus. Een echte tragicus verlaagt zich daar niet toe, meent hij. De afhakers zijn de nagels aan de doodskist van de tragiek. Alsof er nog niet genoeg nagels geslagen waren door het klootjesvolk. Dat meent maar dat tragiek zo simpel is. Het is een kunstvorm uit de Oudheid, verdomme, mompelt hij monotoon. De tragicus ziet de toekomst van de tragiek somber in.

Het ergste is, zegt de tragicus, dat je hier natuurlijk weer over gaat schrijven. Met je blog. Ik zeg niks, maar was het eigenlijk wel van plan. Nu twijfel ik een beetje. Zo’n beschuldiging komt aan, maar verder maak ik erg weinig mee. De tragicus drinkt zijn inmiddels warme biertje met een vies gezicht. En dan denken de mensen, zegt de tragicus, dat ik maar verzonnen ben. Of erger, dat ik gebaseerd ben op iemand die je kent. Maar jij kent de échte tragiek niet, gluiperd, zegt de tragicus. Ik knik lafjes. De tragicus staat op, ritst zijn broek open en plast op me. Ik voel het warme vocht in mijn kleren trekken. Of de tragicus misschien nog een biertje wil, vraag ik dan maar.

Share Button

Door Rene van Densen

Schrijver, dichter en mafkees René van Densen publiceert niet alleen op internet. Er zijn ook boekjes van hem te koop in zeer gelimiteerde oplagen (en hij doet niet aan tweede drukken).

Eén gedachte over “De Tragicus”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *