Verhaal door René van DensenDe benauwde zomernacht kruipt in mijn kop als een gekmakende koorts. Ik onderdruk de neiging om mijn haren af te scheren en schreeuwend in huis rond te rennen. Overal zijn mensen en muggen. Op straat kletsen twee vrouwen met elkaar. Elke klank kerft een brandende snee in mijn humeur. Ze moeten blijkbaar per se voor mijn woning praten. Ik ben gemaakt voor de herfst en de winter. Mijn huid glanst van het zweet. Voor de zeventiende keer dit uur zet ik mijn ventilator aan. En dan weer uit. En de vrouwen maar praten. Beesten fladderen door mijn kamer. Het zijn er maar een paar, maar in mijn kop is het een zwermende plaag. Een mug die zo dom was in mijn zicht op de muur te landen, sla ik dankbaar dood. Ik ben meestal een dierenvriend, maar nu even niet.

Ook mijn kat lijdt. Ze miauwt klagerig. Eigenlijk is het meer een piep: miauwen heeft ze nooit echt onder de knie gekregen. Maar klagerig is het wel. De temperaturen schommelen en ze kan niet zomaar even haar jas aan- of uitdoen. Enkele dagen geleden had ze nog een kleine vlooienplaag. De beten in combinatie met de gifdruppels die ze in haar nek gekregen heeft, doen spasmen golven door haar vacht. Ze kijkt me aan met een blik alsof de verwarming wel uit mag. Ik kan er niet veel aan doen. We hebben het te ondergaan, er zit niks anders op. Gefrustreerd hakt ze naar een van de fladderende beesten, maar puf om er echt op te jagen ontbreekt haar.

De mensen schreeuwen door de nacht terwijl ze naar andere plekken rijden. Brommergeluiden en rinkelende fietsbellen. Een autoalarm in mijn straat maakt een soort fluitgeluid. Ik moet in feite blij zijn dat de luide alarmen afgeschaft zijn. Katten vechten. Mijn kat rent grommend naar het raam. Fietsbellen. Fladderende beesten. Zweet parelt. Stemmen snijden. Ventilator aan. Ventilator uit. Het alarm fluit. Ik wacht, mijn haar in een gefrustreerde staart geknoopt, tot de nacht afkoelt en de stemmen slapen. Pijnlijke bult op mijn arm: één mug heeft toch nog gewonnen. Die pak ik nog wel terug, vertel ik tegen de poes, en zet de ventilator weer aan.

Share Button

Door Rene van Densen

Schrijver, dichter en mafkees René van Densen publiceert niet alleen op internet. Er zijn ook boekjes van hem te koop in zeer gelimiteerde oplagen (en hij doet niet aan tweede drukken).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *