Loewak

'De Loewak
Bij de uitgang van het station van zijn stad is mijn goede vriend Joubert Pignon nog blij om me te zien. Zijn warrige blonde haar piekt glunderig in alle windrichtingen. We schudden warme handen. Bijna 24 uur later is het eigenlijk meer lastig dat ik er nog ben. Ik vertrek ook spoedig, zo ben ik wel. Joubert is te lief en te beleefd om te zeggen dat hij liever had dat ik op zou rotten. Om de tijd te doden vertel ik over de Loewak. De loewak is een soort boomkat in India. Ik weet dit omdat mijn huisgenoot in Prozacstad dit op TV keek en ik was er toevallig bij. De kat produceert koffie. Op een bijzondere manier. Hij eet koffiebonen maar verteert enkel de vrucht. Omdat de loewak enkel de lekkerste vruchten opeet, bevat zijn poep de beste geselecteerde bonen. De koffie is heel duur want er moeten telkens bonen uit kattepoep geplukt worden. En ook nog gewassen, hoop ik.

Joubert kijkt me geheimzinnig aan en vraagt me waarom ik over de loewak begin. Een heel wantrouwige blik in zijn ogen. Ik haal mijn schouders op en zeg dat ik het grappig vond toen ik het op teevee zag. Hij blijft me wantrouwig aankijken. Hij vraagt me of ik Timothy Carlton junior ken. Ik zeg nee. Joubert staat op en sluit de gordijnen aan de voorzijde van zijn woning. Daarna die aan de achterzijde. Hij kijkt zijn gang in en sluit de deur. Ik moet koste wat kost, wat hij me nu gaat vertellen, stilhouden, zegt hij. Ik kijk onwennig om me heen. Joubert Pignon is normaal gezien een redelijk open, joviale jongen die weinig te verbergen lijkt te hebben. Hij draait zijn stoel om en kijkt me heel intens aan. Mijn nekharen jeuken. Ik zeg dat het grapje lang genoeg heeft geduurd en dat hij nu wel weer normaal kan doen. Maar hij blijft staren.

“Mijn echte naam is Sjoerd Oortjens,” zegt hij duidelijk en langzaam. Ik lach. Hij kijkt uiterst serieus. Ik stop met lachen. Hij herhaalt: “Ik heet in het echt Sjoerd Oortjens.” Ik vraag hoezo hij dan Joubert Pignon heet. “De loewak gaf me die naam,” zegt hij op dezelfde toon. Ik durf niet te grinniken en zeg dat de loewak toch enkel koffie produceert. “De loewak geeft iedereen die creatief werk gaat doen, een andere naam,” zegt Joubert/Sjoerd. “Hij eet je echte naam en poept je nieuwe naam uit. Zo heet Timothy Carlton junior tegenwoordig Benedict Cumberbatch. Die namen kiezen we niet zelf. Die krijgen we.” Hij blijft me strak aankijken en zegt: “Maar dat wist jij al.” Ik kijk ongemakkelijk naar de gordijnen en vraag me af waarom ik dat al wist. “Wie was jij vóór de loewak ?” schreeuwt hij me toe.” Ik sta van mijn stoel op en zeg dat ik maar eens ga. Hij grijpt mijn arm vast en dringt aan. Ik trek mezelf los en vlucht de deur uit. “De loewak kent al onze geheimen !” schreeuwt hij me na terwijl ik zwetend de straat uitren.

Soundtrack: He knows my name / Ryan Adams

Share Button

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *