Verhaal door René van DensenEen beetje tureluurs wordt hij wel van ons, die zon. Dan staan we weer dichtbij, dan draaien we weer verder weg. En constant maar rondjes draaien. Laat staan al die satellieten en wolken die we constant tussen ons en hem in schuiven. Hij is het eigenlijk wel een beetje beu, die afstandelijkheid van dat rotplaneetje. Dus hij is zijn koffer aan het inpakken. Hij zegt toedeloe. Zoek maar een andere idioot om een beetje de zon uit te hangen, zegt hij. Ik heb er genoeg van. Voor niks doe ik dit. Jullie hebben er zelfs een gezegde over. En maar stroom leveren aan die lelijke panelen. En maar toerisme ondersteunen. Nee, ik heb er genoeg van. Ik krijg er niks, echt niks, voor terug.

In blinde paniek wordt er gezocht naar een nieuwe kandidaat. ZON GEZOCHT, staat er op alle ramen van de uitzendbureaus. Maar de minimumvereisten zijn te hoog voor de meeste werkzoekenden. Die hebben het zonzijn niet in zich. Je kunt er ook geen opleiding voor volgen, natuurlijk. Dat vindt men oneerlijk. Als je zoiets de arbeidsmarkt op kegelt, moeten mensen wel een eerlijke kans maken, uiteraard. De mensen zijn boos. Ze willen best de hele dag zon zijn. Het is natuurlijk een unieke, en zeer belangrijke positie. En niemand staat boven de zon. De zon is wel een beetje het hoogste dat je kunt bereiken. Nu de functie toch vrij is, wil iedereen wel zon worden. Maar de mensen zoeken wel echt een waardige vervanger. Je moet niet willen dat er een zon komt die niet een beetje kan stralen. Dat is maar een halfbakken zon. Nee, dan nog beter geen zon dan zo’n zon.

Uiteindelijk wordt er een geschikte vervanger gevonden. Een echte superster. Direct nadat hij zijn rol invult, wordt het zomer. Iedereen geniet. Maar toch is het anders. Men kijkt naar de zon, en voelt het. Dit is een andere zon. Hij is boos. Het is een boze zon. Hij kijkt niet noodzakelijk boos, maar wat een sjacherijn.  Je vóelt het gewoon. De vorige zon was veel vrolijker, zegt men. En de handdoeken worden weer opgerold. Iedereen gaat in hun tuin miezeren. Niets wordt zoals het vroeger was.

Share Button

Door Rene van Densen

Schrijver, dichter en mafkees René van Densen publiceert niet alleen op internet. Er zijn ook boekjes van hem te koop in zeer gelimiteerde oplagen (en hij doet niet aan tweede drukken).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *