Brief aan een organisator (3)


niet-wimYo Grandmaster W.,

oke, zo zal ik je niet meer noemen, Wim. Ik dacht, ik probeer iets nieuws, maar nu ik het zelf zwart op wit zie staan denk ik mmmmnee.

Wat een eer, dat je me vroeg om Stadsdichter van Turnh… van jouw stad te worden. En wat fijn dat je me verzekerde dat Tur, eh, de stad, me met open armen verwelkomt. Het verbaast me, aangezien ik er enkel zo nu en dan wat biertjes heb gedronken. Bij jouw evenementje, binnenkort, treed ik pas voor het eerst op. En dat je me dan al meteen tot volgende Stadsdichter wilt kronen, het komt echt als een grote verrassing. Zwaar vereerd, echt. Ik zeg volmondig: ja !

Ik heb ook meteen een prachtig idee om het Stadsdichtersschap tot een financieel succes te brengen. Alle keren dat ik er was, viel me op dat zo ongeveer driekwart van Turnhou… van de niet nader te noemen stad (ik moest het geheim houden, herinner ik me ineens), te koop staat. Overal waar je kijkt: te koop, te koop, te koop. Lege ramen, houten platen. Een beetje inwoner zou er droevig van worden.

Ik niet. Ik ben dan ook natuurlijk geen inwoner. Dat maandloon dat bij de functie hoort, is prettig, daar kan ik al een aardig pand van huren, maar ik denk natuurlijk ineens gróót. Zoals je wel weet, ben ik een Marktplaats-beroemdheid. Met mijn deeveedeetjes heb ik zelfs het grote Nederlandse weblog GeenStijl gehaald. Als dat met een paar ingepakte filmschijfjes al kan, dan kan dat zéker met al dat prachtige vastgoed dat achter die Te Koop-bordjes te vinden is. Ik bedoel, had mij die Watertoren laten verkopen en je had makkelijk het vijfvoudige gekregen.

Daarom ga ik, in mijn periode als Stadsdichter, dan ook niet aan de slag met gedichten. Poëzie is leuk, maar daar worden we in deze crisistijden niet wijzer van. Toch onze portemonnees niet, alvast. En ik wil wel flink bier kunnen drinken in mijn ambtstermijn, dat snap je. Dus ga ik Marktplaatsteksten schrijven voor al het vastgoed. Ik vraag daar een bescheiden commissie per succesvolle verkoop voor. Ik zeg: kassa !

Bekijk ook gerust eens de lovende wijze waarop ik mijn filmcollectie aanprijs, om een indruk te krijgen hoe indrukwekkend ik Tur- eh, dat stadje nabij Poppel (kan vanalles zijn), helemaal op de kaart zal zetten. Ik voorspel een massale intocht van ‘Ollandse vastgoedkopers en een sprankelend stadsimago door de positieve beschrijvingen die ik erop los zal laten. Het wordt een succes !

Groet en kus,

je René

P.S. Zou je de eerste drie maandlonen van het Stadsdichtersschap alvast kunnen overmaken, als voorschot ? Ik heb speciaal een Stadsdichtermobiel laten bouwen, in goud en bling. Dan rijd ik daar vanaf dag één al mee rond in de stad, zodat iedereen kan zien wat een godsgeschenk ik voor ze ben.

Share Button

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.