Verhaal door René van Densen“Dames en heren,” klinkt een krakkemikkig en verloren stemmetje door de intercom. “We komen zo aan. Op het station. Eindhoven.”

Er valt een pauze. “Bij aankomst op het station Eindhoven is het daar ter plaatse negen uur zesenveertig. Onze geplande aankomsttijd was negen uur dertig. We hebben kortom een vertraging -”

Nog een pauze. De intercom blijft aan staan. Even luister ik gespannen, om te horen of de man hardop zit te hoofdrekenen.

“- die écht heel erg lang is. Daarvoor bied ik u namens het treinpersoneel onze verontschuldigingen aan.”
Mooi opgelost. Maar de man is nog niet klaar. “Deze vertraging had allerlei oorzaken. Onder andere door de vertraagde sprinter die voor ons was. En door de hierdoor vertraagde goederentrein die eerst nog voor ging. Ook stonden we veel te vaak stil voor een rood sein. Hierdoor hebben we dan ook deze heel grote vertraging opgelopen.”

Ik verwacht nog een verontschuldigingetje en dat we op Eindhoven aankomen. Maar nee, de man is nog niet klaar.

“Zodra we zometeen aankomen op Eindhoven, is deze vertraging eigenlijk dan ook veel te groot geworden. Hierdoor zullen we met deze trein vanaf Eindhoven niet doorrijden, maar deze trein opheffen. Op die manier kan het overige treinverkeer weer hersteld raken. Helaas betekent dit dus wel dat u daar de dupe van bent.”

Gegrinnik alom. “Moet u dus doorreizen vanaf station Eindhoven, dan moet ik u helaas vragen de trein te verlaten. Als u een kwartier wacht op het perron, komt er een andere trein waarin u uw reis kunt vervolgen. Moet u echter bij station Eindhoven al uitstappen, dan heeft u een klein beetje minder pech. Op de eerder genoemde vertraging dan na, natuurlijk. En dat vinden wij zelf ook echt niet leuk, kan ik u zeggen.”

De trein staat stil. Zo te zien wacht de machinist tot het verhaal van de conducteur klaar is, voor we het station inrijden. Ik sta nog niet op uit mijn stoel.

“Als u zometeen op station Eindhoven de trein verlaat, en dat moet u dus helaas allemaal doen, vergeet u dan vooral niet uw eigendommetjes mee te nemen. Er is geen enkele reden om deze ochtend nog vervelender te maken dan deze vertraging het al maakt. Alvast bedankt, en nogmaals echt onze welgemeende verontschuldigingen voor eventueel ongemak dat deze schandelijke vertraging u oplevert.”

De intercom schakelt uit. Show over, denk ik. Maar amper dacht ik het, of hij schakelt nog één keer aan.

“Dames en heren, station Venlo.”

Share Button

Door Rene van Densen

Schrijver, dichter en mafkees René van Densen publiceert niet alleen op internet. Er zijn ook boekjes van hem te koop in zeer gelimiteerde oplagen (en hij doet niet aan tweede drukken).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *