Ik probeer heus

Verhaal door René van DensenIk probeer het heus wel eens. Meestal zelfs. Of ik er écht mijn best voor doe, dat is een andere vraag, maar ik probeer het wel. Een beter mens te zijn dan ik ben. Meestal zet dan iemand echter bier voor mijn neus neer, of oppert een idee dat zó idioot is dat het schreeuwt om uitvoering. Zulke dingen, daar valt niet tegenop te proberen.

De idioot in mij moet ook ademen, schiet het door mijn hoofd als ik weer eens naast iemand ontnuchter. De vraag gaat zometeen zijn: waar is mijn bril ? Waar slingert mijn telefoon rond ? Waar zijn mijn sleutels ? Al de rest: daar kom ik wel uit. Ik strijk met de handen door mijn haar en hoor mensen naar hun werk vertrekken, buiten. Maar voor mij is de wereld nog niet klaar met draaien.

Dan wordt zij ook nog eens wakker. En alsof het allemaal nog niet erg genoeg is, rolt ze zich meteen, en gewillig, bovenop me. Gretig gebruik makend van een ochtendeuvel dat wij mannen wel eens hebben. Langzaam wordt ze bovenop me wakker en versnelt het tempo. En net voor ze kan climaxen, breekt het bed. Verbijsterd liggen we samen, in elkaar verstrengeld, schuin omlaag met onze hoofden tegen de muur. Dan begint zij te schaterlachen.

Maar dan volgt een hele dag waarop ik me stellig voorneem toch weer een beter mens te zijn. Want kapót. Ik sleep me naar mijn werk, door mijn werkdag heen, en van mijn werkdag af terug. Vermoeid kijk ik voor me uit in de trein en ben ik, namens andere mensen, blij dat ik geen auto rijd. In de fietsenstalling kijkt een oude vrouw met strohaar me deemoedig aan. “Weer een dag voorbij,” zegt ze retorisch. Toch knik ik. Bevestiging. Ze verzekert me dat de dagen sneller gaan naarmate je ouder wordt.

Die kende ik al. Van heel veel volwassenen gehoord. Zit onder het kopje Fabeltjes opgeborgen, naast de andere leugens die ze je vertellen, en alle keren dat je ontdekte dat ze ook maar wat doen in het leven. Ik hoop dat het me vanavond wel lukt. Ik ga het alleszins weer proberen.

Share Button

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *