Toch minder blauw dan in Gent


Ik sjok wat over straat. In feite heb ik het druk met andere dingen, maar vandaag is een sjokdag. De dingen wachten wel, ze lopen niet weg. Even tijd voor het sjokken. Middenin mijn gesjok besluit ik even stil te staan. Ik kijk naar boven. Blauwe lucht. Verwonderd staar ik ernaar, want hij is uitzonderlijk blauw. Ik heb hem elders al eens blauwer gezien, maar voor mijn huidige locatie is hij erg blauw. Er drijft een enkel, ogenschijnlijk verdwaald, piepklein wolkje in, maar de rest van de lucht is veroverd door het blauw. Het is een genot om te zien. En dan die éne stralende bol in het midden. Wat een licht, wat een lucht.

Dan staat er plots een man naast me. Hij heeft een flinke buik, een vettige huid en tattoos. Dikke, forse armen. Hij kijkt heel kwaad naar me. Ik weet niet waarom, dus ik geef hem een vragende blik terug. Hij zegt dat ik het recht niet heb om van de blauwe lucht te genieten.
Pardon ? vraag ik. Hij herhaalt zijn uitspraak. Ik heb het echt goed verstaan. Ik heb het recht niet om van de blauwe lucht te genieten. Hij zegt het met woedende blik. Ik wil echter eerst even het naadje van de kous weten, voor ik zomaar ga aannemen dat ik al dan niet van de blauwe lucht mag genieten. Hoezo dan, vraag ik dus.

Hij zegt dat hij al jaren aan één stuk van deze lucht geniet. Maar jou heb ik hier nog nooit eerder gezien, zegt hij. Hij beschrijft hoe hij dag in, dag uit van deze lucht geniet. Weer of geen weer. Of hij de lucht nu kan zien of niet, genieten zal hij. In de stromende regen, in de bakkende zon, in de striemende hagel, in de ijskoude sneeuw. Hij geniét van de lucht. Ik kan daar, volgens hem, niet van genieten, want ik sta er pas net. Hij zegt het enorm dreigend en kwaad. Dit is duidelijk zijn lucht. Ik verontschuldig me en beloof nooit meer van de lucht te genieten. Haastig loop ik door. Ik zie onderweg ook nog enkele prachtige bloemen, maar ik sla er geen enkele blik meer op.

Share Button

Door Rene van Densen

Schrijver, dichter en mafkees René van Densen publiceert niet alleen op internet. Er zijn ook boekjes van hem te koop in zeer gelimiteerde oplagen (en hij doet niet aan tweede drukken).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *