Dregberg

Verhaal door René van DensenHet kanaal in Prozacstad wordt gedregd. Het moet af en toe. De troep die uit het kanaal gehaald wordt, belandt op een berg op de kade. Daar mag het drogen en stinken. Er staat een roodwit plastic lintje omheen gespannen. Dit voorkomt dat kinderen spelen op de dregberg. De dregberg vol afval dat in het kanaal lag. Het kanaal waar de kinderen in zwemmen en bootjevaren.

Inhoudelijk is de dregberg weinig verrassend. De inwoners van Prozacstad gooien volslagen fantasieloos afval in hun kanaal. Een aantal verroeste fietsen. Autobanden. Bouwafval. Huishoudelijke apparaten. Nooit eens een dildo. Of een schatkist met goud. Of liefde. De berg is grauw en zwart, en stinkt naar rot. Dat de rot er nog zin in had, verbaast eigenlijk wel. Maar de rot is niet kieskeurig. De rot hapt overal graag in.

Er wordt een Echte Kunstenaar geraadpleegd. Hij loopt rond de dregberg en wrijft over zijn kin. Hm, zegt de Echte Kunstenaar. Moeilijk, moeilijk, zegt de Echte Kunstenaar. Een groep gespannen kijkende ambtenaren staat er verwachtingsvol naast. De Echte Kunstenaar kijkt eens rond, naar de gebouwen in de directe omgeving. Dan naar de lucht. Dan naar de Dregberg. Hij kijkt op zijn horloge en krabt even op zijn achterhoofd. Hm, bromt de Echte Kunstenaar nog eens.

Maar dan steekt hij zijn duim omhoog. Ja. De Echte Kunstenaar heeft gesproken. De dregberg is officiëel een Kunstwerk. De ambtenaren doen een vreugdedansje. Dit betekent dat de dregberg, pardon, de Dregberg, niet alleen niet geruimd hoeft te worden, maar dat ze subsidie kunnen regelen. De Dregberg is een confronterend kunstwerk, zegt de Echte Kunstenaar, dat ons oog in oog stelt met de wegwerpcultuur. De Echte Kunstenaar is zeer te spreken over de Dregberg. De pers maakt foto’s en filmpjes van de Dregberg.

De wijkbewoners fietsen met een wijde boog om het Kunstwerk heen. Niet uit respect. Het Kunstwerk stinkt verschrikkelijk. Maar ja, zeggen de wijkbewoners. Het is kunst, he. En ze halen hun schouders nog eens op terwijl ze met een volle vuilniszak naar het kanaal lopen.

Share Button

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *