Krijgen


Verhaal door René van DensenJe kunt natuurlijk vangen, dat is eenvoudig – je hebt er hard voor gewerkt en de vangst is van jou. Maar niet iedereen kan de hele tijd maar vangen. Dus moet je af en toe ook ontvangen, besloot Karel. En ontvangen, daar moet je niet lichtzinnig over zijn. Krijgen, dat is oorlog.

Karel is een ervaren Krijger. Hij bleek niet geschikt voor het jachtige jagen, dus dan blijven er weinig alternatieven over. Dit overpeinst hij wanneer hij zijn biertje van de barman krijgt. Je moest wel klasse en karigheid vertonen, meende Karel. Hij was geen gretige graaier. Krijgen is de kunst van de karigheid.

Krijgen betekent ook iets doen met wat je ontvangt. Vangen leidt tot hebben en hebben is passief. Bezitten is zonde, bezitten dat doe je op een zetel. Het biertje is ontvangen, niet gevangen. En het bierglas gaat weer terug. Voor Karel was elke gekregen dag een kado. En de gekregen dag zat bovendien nog vol met meer kadootjes.

Ach, misschien bazelde hij ook maar wat. Karel slurpte aan de schuimkraag. Die schuimkraag, dat is de mijne, denkt Karel. Die heb ik aan mijn lippen bijeengekregen. Maar zo wordt de kraag wel kleiner. Rest daarna vooral een zwik koudgeel. Het valt ook niet mee om het koudgeel te krijgen en de kraag te koesteren. De kraag kwijnt weg bij het koudgeel verkrijgen.

Zo was alles toch wat, vond Karel. Misschien was hij een klassieke krijger. Of toch een schuimjager. Hij kreeg het niet bevat. Terwijl buiten de jaagdag voortjakkerde.

Share Button

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *